Nooruke pärnulanna Jasmiin Üpraus kinnitab, et jetisõit pole vaid meeste pärusmaa: talendikus, sihikindlus ja töökus viivad sihile. Nii töötab valitsev jetisõidu Euroopa meister suure unistuse nimel – tulla kord maailmameistriks. Ent millised on tehnikaatleedi seosed kondiaurul liikumise ning Pärnu Kahe Silla klubiga? Üks on kindel: jooksmine on kõikide spordialade baas ning kui tahad tugevaks jetisõitjaks pürgida, ei saa jooksususse unustada. Nii kombineerib Pärnumaa möödunud aasta parim juuniorsportlane Üprauski jooksu ning tehnikaspordi.

„Peale jooksumahu kahekordistamist tunnen end väga hästi ning võtan võistlusreisidele alati varustuse kaasa,“ avaldab jetikuninganna ning kutsub osa saama juunis toimuvast Pärnumaa Võidupüha maratoni e-maratonist.

Muuseas, Üpraus isegi ei kavatse rajalt kõrvale jääda, sest võtab suvisel võistlusreisil üritusest osa – kus iganes maailma otsas parasjagu ka ei viibiks. Ühtlasi on Kahe Silla klubil hea meel panustada noore talendika arengusse: iga e-maratonist osavõtja panustab osalustasult 3 eurot Üprausi sportlasteesse.

Kuidas jõudsid jetispordini ja miks just selline valik? 

Jetisõit sai osaks elust juba esimestest mälestustest, sest isa tegeles ja tegeleb nüüdki alaga. Esimest korda proovisin kätt umbes nelja-aastaselt. Võistlemise vastu tekkis huvi 2013. aastal. Ala juures võlusid sellega kaasnev elustiil ning ümbritsevad inimesed. Nüüd on lisandunud adrenaliin, kiirus ja osavus: võimalus kasutada samaaegselt mõttetarkust, head tehnikat ning kogemusi.

Millal mõistsid, et soovid tippu pürgida?

Esmakordselt jälgisin maailmameistrivõistlustest otseülekannet 2016. aastal, ilma et ühtki võistlejatest tundunud oleksin. Olin koolis ja vahetund parajasti käis. Võtsin eesmärgiks saada tugevaks sõitjaks ning mõte tiitlivõistlustel osaleda tuli aasta hiljem toimunud Põhjamaade meistrivõistluste heade sõitude järel. Mõistsin, et kiirust ja andekust jagub, ent kogemus puudus ja seda viga asusingi parandama. Nii nagu iga spordiala puhul, on meilgi tihe konkurents. Korra sähvatada on üks, tipus püsimine hoopis teine asi: tarvis läheb palju tahtejõudu, töökust ning kannatlikkust. On asju, mis võivad sageli raha ja aja taha jääda, sest soojamaa treeninglaagrid, võistlusvarustus, kool, töö ja muudki asjad nõuavad oma osa.

Oled nüüdseks kogunud mitmeid väärikaid tunnustusi ja auhindu. Millised on eesmärgid ja kuhu soovid välja jõuda? 

Unistan Ski Ladies GP1 võistlusklassi rajasõidu ja paralleelslaalomi maailmameistritiitlist. Muidugi tahaksin enda käes hoida Euroopa ja Eesti esivõistluste meistrikulda. Tahaksin veel aastaid tipus sõita ning endast maksimaalse anda.

Kahe Silla klubi tegi sulle ettepaneku e-maratoni saadikuks hakata. Miks otsustasid projektis kaasa lüüa?

Olen alati väga sportlik olnud ning liikumine kuulub igapäevaellu. Pakkumine tundus väga huvitav ja lahendus spordiüritusel osaleda uudne. Ka mina ise ei viibi Võidupüha maratoni toimumise aegu 22. juunil Eestis, aga saan nüüd endale sobival ajal ja kohas ikkagi kaasa lüüa. Lisaks saan võimaluse püstitada eesmärke, mille poole püüelda ja nimel pingutada. Pikamaajooks on minu jaoks uus asi, aga olles nüüdseks jooksutreeningute mahtu kahekordistanud, tunnen end väga hästi.

Kuivõrd haakub jooksmine sinu igapäevaste treeningutega?

Jooksmisel on tähtis osa, sest nii arendan vastupidavust. Ühtpidi tekib teiste või iseendaga võistlusmomentki.

Miks peaks jooksmisega tegelema ning mida soovitad algajaile?

Jooksmine on üks lihtsamaid võimalusi spordiga tegelemiseks ning alustada saab igaüks. Lisaks annab värske õhk väga palju energiat ja lubab mõtete mõlgutamiseks aega võtta. Joosta saab igal pool ja ajal: näiteks välismaal joostes saab tutvuda uute linnade ja kohtadega erilisel ja kiirel moel. Olen jooksusussid jalga tõmmanud 20 eri riigis ja näinud sealseid linnu igapäevases olekus. Turistina seda ei kogeks.

Miks peaksid spordihuvilised e-maratoni läbima tulema?

Sellise eesmärgi saavad endale kõik seada: liikuda sobival ajal ja asukohas. Kindlasti tasub ellu tuua väikest vürtsi ning võtta vastu uusi väljakutseid. Ettevõtmise suureks plussiks on vabadus: keegi ei pea ennast pinge all tundma, sest asukoht ja tempovalik on enda teha. Seega kõik liikuma ja värsket õhku hingama.

 

E-maraton kutsub osalema üle maailma

E-maraton kutsub rajale kõiki neid, kel erinevatel põhjustel ei ole võimalik Pärnusse kohale tulla, kuid soovivad jooksust osa saada. E-maratonist saab osa võtta ajavahemikus 18.06 kell 00 kuni 24.06 kell 23.59. Rada võib läbida joostes, käies või kepikõndides. Kes soovib, võib distantsi läbida kasvõi jõusaali või kodusel jooksutrenažööril – täpselt nii, kuidas endale meeldib.
Tulemuse kirja saamiseks tuleb korraldajale saata mobiilirakenduse väljavõte, misjärel saadakse tulemus finišiprotokolli. Kõik lõpetajad saavad elektroonilise diplomi ning Võidupüha maratoni kujundusega medali, mis saadetakse osalejale postiga.
Tutvu e-maratoni tingimustega siin.