2012. aastal taastas Pärnumaa Spordiliit Eesti Vabariigi sünnimaakonnana maratonijooksu traditsioonid. Pärnumaa Võidupüha maratoni üheks eesmärgiks on läbi iidse maratonijooksu ja võidutule toomise legendi  jutustada lugu Vabadussõjas iseseisvuse saavutanud Eesti riigist, tutvustada kultuuri- ning ajaloomälestisi ning pakkuda spordisõpradele emotsionaalset ning vaheldusrikast rada. 

 2013. aastal saab sündmus järje. Start maratonile antakse 22. juunil kell 13.30 Torist, Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku juurest. Lisaks maratonile on spordipäeva programmis poolmaraton stardiga kell 15.15 Paikuselt, Reiu Puhkekeskuse juurest. Kõik väikesed jooksusõbrad on aga oodatud Võidupüha maratoni lastejooksudele, mis toimuvad Pärnus Rüütli platsil. 6,5 km suvepealinna atraktiivset linnarada ootab  Watergate käimisretkest osavõtjaid. Kõik distantsid kulmineeruvad finišiga Pärnus Rüütli platsil.

Pärnumaa Võidupüha maratoni idee on tugevalt seotud võidutule süütamise ning selle teekonnaga. Kell 12.00 süüdatakse Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus mälestustuli, mille Pärnumaa noored teatejooksjad läbi kaheksa etapi Pärnusse kannavad. Tuli jõuab Pärnusse orienteeruvalt kell 17.30 ning saadetakse seejärel tänavusse Võidupüha paraadi linna – Haapsalusse

 22. juunil 2013 toimuva Pärnumaa Võidupüha maratoni programm:

12.00 Mälestustule süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus

13.00 Pärnumaa Võidupüha maratoni lastejooksud Rüütli platsil

13.30 Pärnumaa Võidupüha maratoni start ja mälestustule teele saatmine Torilt

14.00 Watergate’i käimisretke (6,5 km) start Pärnu Vallikäärust

15.15 Pärnumaa Võidupüha poolmaratoni start Paikuse vallas Reiu Puhkekeskusest

16.10 Maratoonarite finiš – oodatav esimene lõpetaja

16.30 Poolmaratoonarite finiš

17.15 Autasustamine

17.30 Mälestustule saabumine Pärnusse

 Infot ja registreerida saab siinsamas kodulehel ja Port Artur 2 kaubanduskeskuse infopunktis kuni 20. juunini kl 17.00.  Ka lastejooksudele on võimalus internetis eelregistreerida, lastejooksud on kõigile tasuta. Võistluspäeval toimub registreerimine kohapeal.

Maratoni organiseerib Pärnumaa Spordiliit koostöös Watergate Veefestivali, Pärnu Maavalitsuse, maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ja avaliku sektori asutustega.